Winterslaap

Gezeten op het leugenbankje van Zeist bemerk ik dat het er vandaag een sombere boel is. Iedereen zit dik ingepakt zwijgend voor zich uit te staren, terwijl we nog niet zo lang geleden, bijna naakt op dat bankje, elkaar de sterkste verhalen vertelden. De meesten van ons koesteren de stilte. Een vallend blad kringelt langzaam naar beneden en presteert het om precies op de rand van mijn hoed te landen. Daar balanceert het enige tijd wat en besluit dan zijn weg te vervolgen naar zijn vriendjes op het plaveisel. Wat een grafstemming heerst er bij de oude lullen op het bankje.

Een Bigaboy komt met zijn speciale kar voorttrekkend vanuit het begin van de straat steeds meer naderbij. Het is de ‘walking hondenstront opruimingsdienst’ die de Zeistenaren behoedt voor onverwachte glijpartijen over niet opgeruimde achtergelaten hopen hondenstront. “Vrolijke baan heb die gozer”, bromt er een. “Een hondenbaan, om zo alle dagen door Zeist te sjokken”, verzucht iemand waarna de stilte weer zijn intrede doet.

Plotseling wordt er onrustig op het bankje heen en weer geschoven. Alle aandacht richt zich op een koket goedgevormd Zeistermeisje, dat zich met knallende hakken in de richting van het leugenbankje begeeft. Glinsterige ogen laten hun blikken aandachtig over de naderbij komende welgevormde schone glijden.

“Tsjonge, jonge”, zegt iemand. “Tsjonge, jonge, jonge”, stiet een tweede uit. Waarna een derde na een zacht gefluit zegt, “Daar zou ik nou nog wel eens even……………verrek, dat ben ik helemaal vergeten!” Nadat het geluid van de klikkende hakken in de verte zijn verdwenen, verstommen de gesprekken. Wederom verzinken we in een soort van somberheid. Ieder met zijn eigen gedachten, die misschien wel richting winterslaap gaan.

Advertenties

18 gedachten over “Winterslaap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.