Zoek de verschillen?

Wij zijn weer veilig thuis gekomen na een heerlijke verwenreis op een bootje langs de Rijn, Rijn, Rijn. Mijn vader riep altijd iets van Oost West…. en ik begin hem een beetje te begrijpen. Vanmorgen weer eens gedoucht zonder Rijnwater, waardoor ik mij eindelijk weer schoon voel. En de heerlijke rust hier in Zeist doet zijn wonderbaarlijke werken in mij.

Dit was voor mij een bijzonder leerzame reis. Gelijktijdig met de vele genietmomenten heb ik bijvoorbeeld geleerd dat ik nooit in een bejaardenhuis wil. Ik ga u niet vermoeien met alle menselijke kwalen die ik op de 7 daagse reis heb bijgeleerd, daar kun je namelijk een Rijn mee vullen. Van de kapitein hoorden we hoeveel brandstof het schip had verbruikt op deze reis. Ik kon hem daarmee overtroeven met de hoeveelheid voedsel die ik had verstookt. De rake opmerking van een medepassagier was, “je bent hier alleen maar aan het eten”, liet ik ook niet ongebruikt. Het was er namelijk รฉรฉn groot luilekkerland met sublieme topverzorging. En toen ik vanmorgen op de weegschaal sprong, schrok ik geweldig. Een hele kilo afgevallen! Wat een vreugde!

Het schip hing vol met spiegels. Uit elke hoek werd je bekeken. Toen ik eens van het openbare toilet gebruik maakte schrok ik heel erg, toen ik in die krappe ruimte iemand uit mijn ooghoeken ontwaarde, gelukkig was het een bekende van mij. De toiletten waren ervan het type die je ook in een vliegtuig hebt. Maar in de goed geรฏsoleerde cabins bleef het verwachtte bombardement van afzuiggeluiden heel beperkt. Alleen wist ik precies hoeveel boodschappen Treeske per nacht deed, want dan zat ik steeds rechtop in bed van schrik.

Het aanmeren van het schip was vaak een klucht om te zien met de als apen rondspringende en klimmende matrozen, die luidkeels aangemoedigd werden door de beste stuurlui, welke dit keer op het schip stonden. De dunne touwen die de matrozen via de loopplank aan wal brachten raakten constant verstrikt in hekwerken, bomen en struiken. Er was er zelfs een, die in het gevecht daarmee zijn portofoon verloor. Als de dunne touwen eenmaal op de juiste plaats waren aangekomen, begon het gesjor om de zware trossen aan kant te krijgen waarbij er flinke tegenstand was te overwinnen van het snelstromende water. Ik vroeg mij af wat er zou kunnen gebeuren, als een van de vele bomen die in de rivier dreven, zo’n tros zou grijpen? Echter, de matrozen wonnen elke keer de strijd.

Ook bedacht ik er, dat mijn Noorse voorvader ooit met Hulkenpower tegen deze stroom heeft ingeroeid op een drakenboot. Dat was toch ook een hele onderneming in zo’n open boot zonder beschutting tegen kou en regen. En dan te bedenken dat zijn nageslacht zich niet eens met Rijnwater wil douchen. Pffff ‘watjesHulk’!

Tot slot zoek de verschillen?

Keulen bij nacht.

Zeist bij nacht.

Advertenties

23 gedachten over “Zoek de verschillen?

  • Je hebt het helemaal door! ๐Ÿ˜Š

   Wij hebben daar zulke mooie mensen ontmoet waar het zo goed mee klikte en zulke mooie diepe gesprekken mee hebben gevoerd.
   Prachtig gewoon maar ook heel INDRUKWEKKEND. (met hoofdletters)
   Een man vertelde ons dat hij als jongen van 11 jaar in een Jappenkamp zat.
   Daar kunnen geen hartkwalen of prothesen tegenop.

   Liked by 1 persoon

 1. Welkom thuis en geniet van Zeist. Zo te zien is Zeist groter dan Keulen.
  Troost je de meeste bejaardenhuizen zijn opgedoekt en zonder die huizen krijg je de kwalen toch wel, maar hoef je ze niet in groepsverband te delen.

  Like

 2. Welkom thuis, Wat een verschillen tussen Keulen en Zeist;-)
  Maar het klopt, op dat soort reizen vind je weinig jonge mensen en inderdaad, hoe ouder de passagiers hoe meer kwalen;-)

  Like

 3. Tja, Zeist, Keulen, Dรผsseldorf… wat zal ik zeggen Jan! Je bent een echte wereldreiziger geworden. Inmiddels รฉรฉn met zeebenen, begrijp ik. Most je niet effe helpen met die trossen dan, ging toch bijna mis steeds, zo zonder jou? Of overdreef je daar een beetje en was het alleen maar show voor de cruiseluitjes? LOL

  Like

  • Ja, de regie is heel belangrijk. Hier waren door een plotselinge hogere waterstand van 2,5 meter de aankomsttijden veranderd. Door de lage waterstand eerder in de Rijn waren er bijvoorbeeld een paar aanlegsteigers kapot gegaan in Keulen en moesten wij vanaf Bonn vervoerd worden met bussen. De boot kon pas om 17.00 aanliggen maar toen kwamen wij met de bus terug van de excursies. Dus flink wat aanpassingen maar allemaal prima opgelost door de ANWB. Hulde daarvoor!

   Like

 4. Mijn vriendin woont sinds een paar jaar in een soort seniorenflat. Pff ook daar allemaal van die verhalen van die is ziek, die dement die dit en die dat…… zeg wel eens vertel eens iets leuks, ik hoef dat allemaal niet te weten…..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.