Intrede

Mijn oudste dochter is ingetreden in het klooster van de Dominicanessen te Nijmegen. Wat een indrukwekkende, emotionele en zinvolle intreding was dat. Na de vraag en antwoord stellingen werd zij bekleed met een stola en bijbehorende versierselen.

Een habijt mag naar keuze gedragen worden na 1 jaar, wanneer zij haar definitieve gelofte gaat doen.

Symboliek of wonder?

In de tuin van het klooster staat een dode boomstronk vlak voor de beeltenis van de H. Dominicus. Afgelopen jaar waren er meerdere aanmeldingen bij het klooster, die allen het oriëntatie jaar doorliepen. Twee personen van deze groep kozen ervoor om werkelijk in te treden. Zij werden de eerste novicen sinds 22 jaar. En tijdens het jaar van hun oriëntatie opleiding, ontsprongen er wonderbaarlijk twee jonge twijgen uit de jarenlange dode stronk. (zie foto?)

Mijn dochter was letterlijk en figuurlijk een stralend middelpunt van de feestelijkheden tijdens en na de intreding. Ik heb al langere tijd het gevoel dat zij nu na twee andere kloosters op de plek zit waar haar hart ligt. Op deze plaats kan zij haar talenten ten toon spreiden. Velen die mij na afloop feliciteerden zeiden, “en nu maar hopen dat zij haar gelofte gaat doen?” Ik antwoordde hen vriendelijk met de woorden, “stop met hopen en vertrouw ermaar op dat zij die gelofte gaat doen!”

Ik sprak iemand die een lange periode in haar nabijheid vertoefde en die over haar zei, “ik ken niemand die zo integer is als uw dochter!”

Lieve dochter, kies nu maar een mooi passende zuster naam.

Je liefhebbende vader

16 gedachten over “Intrede

 1. Wat bijzonder om te lezen dat je dochter anno 2019 heeft gekozen voor het kloosterleven. Van mijn tante, die al 60 jaar geprofest is bij diezelfde congregatie en nu woonachtig is in huize Roza, weet ik dat het aantal zusters de laatste jaren snel afneemt. Fijn dat er nu toch ook jongeren voor dit toegewijde leven kiezen. Hopelijk is dit de juiste weg voor je dochter!

  • Dan heb ik mogelijk je tante gezien in huize Roza. 😊 Heel veel zusters vierden de inwijding mee en na afloop het felicitatie feestje.
   De liefde die daar heerste voelde aan als een warm bad.

 2. Lieve Hulk,
  Wat ben ik blij dat ze haar bestemming eindelijk heeft gevonden. Volhardend als ze is, gaf ze niet op maar zocht stug door. Een ware roeping. Die gelofte komt er! Mijn complimenten voor je prachtige kind ♥
  En in toeval geloof ik niet! (-:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s