Moeilijk mooi

Na een dikke maand leiding te hebben gegeven aan de Fietsenbank Zeist, heb ik enorm veel geleerd. Het belangrijkste was wel om ‘zonder aanziens des persoons’ een fiets weg te geven. En dat is heel moeilijk maar tegelijkertijd ook de makkelijkste weg in dit project.

Want hoewel elk mens bij mij gelijk is, komen er ook personen langs die de fietsen voor de handel willen doorverkopen of mensen die zelf twee auto’s voor de deur hebben staan. Er zijn zelfs mensen met een mega bord voor hun kop, die niet willen of kunnen begrijpen vanwege hun grote hebzucht, dat ze daarmee eigenlijk een fiets stelen van een arm persoon. Zodoende heb ik soms heel wat uit te leggen.

Maar ook ik maak af en toe een inschattingsfout door nog steeds op uiterlijke kenmerken af te gaan. De keurig geklede knappe dame die mij om een fiets vroeg, liet ik via door mijzelf bedachte omstandigheden, toch een klein bedrag voor de fiets betalen. Toen ik er later achterkwam dat zij echt minder bedeeld was, kon ik mij bij wijze van spreken, mijzelf voor mijn giga domme Hulkenkop slaan. Nu broed ik een plan uit om mijn onvergeeflijke grote fout nog te kunnen herstellen. Hierdoor heb ik echt een slapeloze nacht gehad en menig traantje gelaten.

Er kwam een man langs en hij bestelde bij mij een fiets. “Ik kan hem betalen hoor”, riep hij mij toe. Ik zocht een goede fiets, knapte hem op en vroeg er €100 voor. Ik kreeg van hem €120. De donatie was voor de fietsenbank t.b.v. fietsonderdelen. Hoe mooi!

Wordt nog mooier! Ricky bestelde bij mij een fiets en als hij die bij mij komt halen, heeft hij een fiets bij hem met vele mankementen. Hij vraagt of ik die voor hem kan repareren. “Kunnen wel, willen niet, anders krijg ik het veel te druk als bankdirecteur”. “Je moet er echt mee naar de fietsenmaker”, raadde ik hem aan. Mistroostig zei hij zacht, “ja” en met zijn hoofd schudde hij van “nee”. Toen werd ik opnieuw geconfronteerd met de armoede van deze mensen en zei simpel, “laat hem maar staan, komt goed”. En het kwam goed, met een nieuwe binnen en buitenband, een gebruikt voorspatbord, nieuwe verlichting e.d. dankzij de geldelijke donatie.

De totaal stand van de gedoneerde fietsen gaat nu al over de 25 stuks heen. Daar ben ik heel blij mee. 😊 25 super blije mensen. 25 personen die daarbij nog geloof en hoop hebben gekregen in hun armoede. En zo kan het Kerstmis worden.

16 gedachten over “Moeilijk mooi

 1. Mooie dingen doe je Jan. Vervoer is zo belangrijk voor mensen die zich weinig kunnen veroorloven.

 2. Het lijkt me inderdaad lastig beoordelen wie écht armlastig is en wie alleen maar geld wil verdienen. Zeker als je de mensen niet echt kent, ik vind het knap dat het jou lukt.

  • Vandaar dat ‘zonder aanziens des persoons’
   Als ik mij ga druk maken, over een handelaar, junk of dief, heb ik geen deel van leven meer in dit prachtige project.

   Als zo een persoon een gratis fiets bij mij scoort, dan is dat maar zo! Wil ik mij NIET druk overmaken. 😊

   En ik leer (en dat is echt een proces hoor) steeds beter om geen vooroordelen meer te hebben.

   Daarom heb ik ook dat aanvraagformuliertje bedacht. Kunnen de klanten dat ingevuld en ongezien bij mij in de brievenbus doen.
   Als dat systeem goed werkt, kan ik niet eens meer oordelen over de persoon en dat wil ik ook helemaal niet.
   Want dan wordt het veel te ingewikkeld!
   Zonder aanziens des persoon, is de eenvoudigste weg.

    • Dat is dan maar zo!

     Onderop het formuliertje heb ik door Toos Werkeloos het volgende regeltje laten zetten als waarschuwing.
     ‘Bij elke vorm van handel stopt dit project’

     Ik weet nu al dat ik dat niet doe, als ik aan al die blije mensen denk. 😉

 3. Dag Jan,
  Ik had vorige week een nare ervaring mbt financiën. Gevalletje “ ikke ikke eerst”.
  Op de terugweg fietste ik langs jullie huis en zag een fiets buiten staan met een wit papier erop. Ik wist via dit blog van je/jullie project en werd zo blij!!( nog steeds👌)

  Echt : zolang er mensen zijn zoals jullie kunnen we samen verder om mensen die (vooral in deze maand )een steuntje in de rug te geven…

  Dank jullie wel!!!
  W

 4. Weet je…. elk druppeltje dat vanuit een goed hart op die gloeiende plaat valt is er eentje… en het gaat immers niet om het eindpunt van dit project maar om hoe het verloopt… en volgens mij is daarover geen enkel klagen gerechtvaardigd.

 5. Ik ben zoveel blij met mijn fiets, jij bent echt een held, we missen jullie heel erg…. Mikael en moeder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s