TJP racing

Zoals beloofd in een reactie aan Thomas Jefferson Pancake in het vorige blog, een autorace verhaal met de daaraan gekoppelde frustraties.

Ik had ooit een baas die eigenaar was van een autoracestal, waar coureurs voor een raceseizoen een geheel verzorgde raceauto kon huren, meestal met sponsorgeld. Die kregen dan vaak een ‘winnende’ Formule Renault of een Formule 3 tot hun beschikking, die gebouwd werden in de Van Diemen fabriek in Engeland. De raceauto’s werden daar vanaf de grond opgebouwd.

Zo kwam er eens een Belgische coureur, genaamd TJP bij ons bedrijf langs met een rugzak vol geld om een raceauto te huren. De Formule 3 raceauto leek hem wel wat, want dat was een goede opstap naar zijn uiteindelijke doel om Formule 1 coureur te worden. De raceauto’s met monteurs werden in een grote vrachtwagen vervoerd naar diverse circuits in Europa. Zo gebeurde het dat TJP eens met zijn gevolg aankwam op het circuit van Zolder in België. De afstellingen van de raceauto gebeurde in de trainingen, die uiteindelijk resulteerde in een poleposition voor onze TJP. De vele Belgisch supporters waren verrukt over dit feit en konden bijna niet wachten tot raceday.

Op raceday stond onze TJP gespannen aan de start met 27 andere coureurs achter hem. Daar sprongen de lichten op groen en het hele startveld raasde met brullende motoren op de eerste bocht af. Na de eerste bocht had TJP 10 meter voorsprong en na de eerste ronde al 30 m. Alle Belgische supporters juichten en dansten op tribunes. “Hup TJP, hup”, klonk het uit duizenden kelen, die af en toe stokten vanwege het nuttigen van een Vlaamse friet.

In de 3e ronde tijdens het passeren van de hoofdtribune, viel de motor van de raceauto stil, tesamen met het geluid van de vele supporters. Huilend stapte TJP uit de auto en viel even later nog nasnikkend in de armen van de monteurs. Twee dagen na de race vond monteur vanderHeuvel het euvel! Bij de montage van de plastic benzinetank, waren daarin gaten geboord voor montage van de benzinepomp. Daarbij was één plastic boorspaan in de tank gevallen en was tijdens de race door de benzinepomp opgezogen waardoor deze vastliep en de motor geen benzine meer kreeg.

De frustraties: 1 week race voorbereidingen naar de kl….. De reis vanuit Beverwijk naar België en retour voor noppes. Een dag zoeken naar de oorzaak door monteur vanderHeuvel. Een ontroostbare TJP en mijn baas. En het allerergste was dat wij, het personeel, kregen die maandag na de race geen saucijzenbroodjes bij de koffie, want die waren er altijd als er weer een race gewonnen was. Allemaal de schuld van één simpel boorspaantje. En………we gaan gewoon weer door, door, door!

Volgende race in Barcelona Spanje. Daar startte de motor niet vanwege een kapotte startmotor, waarvan ze geen reserve onderdeel hadden meegenomen. Toen is er een personeelslid van ons op het vliegtuig gestapt met een nieuwe startmotor en kon er alsnog geracet worden. En….. kregen we toch nog saucijzenbroodjes. Olééé!

Noot: de coureur was helaas niet onze geliefde blogvriend, Thomas Pannenkoek maar een Deense driver.

Advertentie

3 gedachten over “TJP racing

  1. Een verschrikkelijk dure aangelegenheid, ééns te meer bewezen met dit verhaal. Mijn oma zou hebben gezegd: ‘Hoeveel arme kindjes in Afrika kunnen met het geld van zo’n éne reis worden geholpen?’. En ik zou haar gelijk geven. Als ik veel ajuin heb gegeten, brult mijn motor achteraan ook als gek. Het kost me bijna niks en bezorgt me bovendien een zalige lach.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s