Hulkse schaatsen

Sinds ik mijn oude/nieuwe omgeving aan het verkennen ben, zie ik steeds weer nieuwe objecten. Bij het zien van onderstaande bankjes liepen echter de rillingen over mijn rug. Velen kennen mijn affiniteit met schaatsen, maar dit is zo geweldig uniek! Deze Friese doorlopers waren mijn eerste schaatsen, dat is voor een man van mijn leeftijd niks bijzonders. Maar dat de naam van de gever van die schaatsen hier op de ijzers staan, deed mij heel erg veel.

Zoals het in mijn boek Helletocht beschreven staat, ik citeer even: De schaatsen had ik van mijn buurman gekregen toen ik vijf jaar oud was. Ik hoorde hem nog tegen mijn vader zeggen, “mot die jongen niet skaosen”? Waarna hij onmiddellijk naar huis toog om een paar Friese doorlopers voor mij op te halen. In het verleden was hij een groot Elfstedenrijder geweest, die wel 6 keer was gestart in een Elfstedentocht. Hij werd ook de naamgever van de later opgerichte Beverwijkse ijsclub ‘Kees Jongert’ maar ons gezin kende hem zoals zijn vrouw hem noemde, “Cor”.

De Beverwijkse ijsclub verhuisde jaren later naar Heemskerk, vandaar dat er een ezel is afgebeeld op de foto, dit omdat Heemskerkers ezels worden genoemd. Bovendien bracht Heemskerk veel grote schaatsers voort, zoals Jos Niesten en Bert Verduin, beide werden ooit 3e in verschillende Elfstedentochten. Ook ikzelf ben geboren in Heemskerk wat naast Beverwijk ligt.

Nou, mogelijk begrijpt u dat ik mijn lievelingsplekje hebt gevonden in het naburige Heemskerk. Ik heb nu al zin om daar heerlijk sterke verhalen op die bankjes te vertellen. Of na het bezoek van de Heemskerkse markt, daar even een lekker patatje eten samen met Treeske. Het uitzicht is er prachtig want je kijkt er uit op een lange vijver. En echt, ik claim die schaatsen, want ze zien er Hulks uit!

16 gedachten over “Hulkse schaatsen

    • Het natuurgebied de Hulk bestaat wel hier in Noord-Holland.
      Het ligt links van de stad Hoorn.
      Dus het had gekund, als mijn moeder daar toen was geweest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s