Triggerpoints

Lieve mensen ik ben dolblij! 😊

Ik kreeg onlangs zomaar last van een pijnlijke linkerduim en dat werd steeds erger. Bij een bepaalde beweging kreeg ik het gevoel of er duizenden spelden in geprikt werden. Krijg ik verleden week mijn tweelingdochters op visite, waarvan er een zeker een jaar lang ook last had van een zere duim. Zij is na allerlei onderzoeken en een brace gedragen te hebben van de pijnlijke duim afgekomen door een bezoek aan de fysiotherapeut. Die drukte een paar minuten op een klein plekje ergens op haar borst en daarna ging zij pijnloos door het leven.

Dus probeerde zij dat ook even bij mij te doen, maarja, Hulken hebben zo een giga borstomvang, dat zij wist het plekje niet te vinden. Nu had ik vannacht zo een pijn in die duim dat ik er slecht van kon slapen. Vroeg wakker geworden ging ik op zoek naar dat speciale plekje. Uiteindelijk vond ik een hard klein knobbeltje en toen ik erop drukte deed het pijn. Ik ging er harder op drukken met mijn vingertop en na 3 minuten verdween de pijn. Daarna deed ik allerlei bewegingen met mijn duim zonder er pijn in te voelen.

Meteen herinnerde ik van een aantal jaren geleden dat ik mijn arm tot horizontaal kon optillen maar hoger werd het flink pijnlijk. Toen heeft een fysiotherapeut mij de truc met het tennisballetje geleerd, die ik tussen de muur en mijn rug plaatste, precies op de plek van een spierknooppunt en dan drukken tot de pijn verdwenen was, waarna ik zonder pijn mijn arm tot een verticale stand kon heffen.

Hoe deze verstoringen in het lichaam kunnen ontstaan, weet ik niet. Maar ik denk dat je het kunt vergelijken met een verkeersknooppunt, waardoor er altijd file ontstaat en je niet op de plek kunt komen waar je wil zijn. Het bloed kan via de spieren geen zuurstof brengen of afvalstoffen afvoeren bij de plaats die pijn doet, zoals bij mijn duim, waardoor de verstoring/pijn ontstaat. Door nu simpelweg op het spierknooppunt druk uit te oefenen, lost de ‘file’ zich op en kan het ‘verkeer’/bloed zich naar de juiste plaats begeven.

In de fysiotherapie kan dit ook via het zogeheten dry-needeling maar je kunt jezelf ook helpen door simpel op zo’n knooppunt 3 minuten te drukken. Om de plaats van de knooppunten te vinden kun je Googlen. Vraag simpel naar triggerpoints schouder, als je daar last hebt. Verder heb ik hieronder een verwijzingslink gezet om hierover te lezen. En als er zelfs klachten van tinnitus deels mee behandeld kunnen worden, biedt dat voordelen. Ik ben iig heel dolblij met mijn weer goed werkende duim. 👍

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/86521-triggerpoints-oorzaak-van-chronische-pijn.html

Advertentie

9 gedachten over “Triggerpoints

    • Huisartsen zijn net als banken.
      Ook als je er helemaal nooit komt, berekenen ze toch hun zogenaamde kosten voor de patiënten door. Kijk maar bij je zorgkosten administratie?
      Mocht je er wel komen, dan kunnen ze je vaak niet beter maken maar rekenen wel 150 tot 200 euro per uur.

  1. Ik denk dat de fysio niet blij met je is, die had je liever zelf behandeld. Maar als dit je helpt moet je het vooral zo doen. Geen afspraken, gewoon de tijd die jou past.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s