BOEREN PROTEST

Ik heb de koptekst maar in hoofdletters gezet, omdat het boerenprotest tegen de stikstofplannen van de regering enorm groot is. Als wapen in de strijd gebruiken de boeren om hun bestaansrecht te verdedigen wederom hun tractoren. Omreden dat deze voertuigen dit jaar verplicht werden om een kentekenplaat te voeren, werd geadviseerd deze voor dit protest van de tractoren te verwijderen om zodoende een (flits)bekeuring te ontlopen. Natuurlijk is dit burgerlijke ongehoorzaamheid, maar een kat in het nauw maakt rare sprongen!

Gisteravond kwamen er boeren uit Noord-Holland in de Schermerpolder bijeen voor een ludieke actie. Zij vormden met hun tractoren de woorden NH#WIJBLIJVEN

Ik heb tranen in mijn ogen bij het schrijven van dit blog, want als je ‘met de moed der wanhoop’ zo moet vechten om je bestaansrecht!!!!!

Advertentie

13 gedachten over “BOEREN PROTEST

 1. De kleinere, ‘biologische’ boeren buiten beschouwing latend, vind ik het protest van de boeren te gek voor woorden, als een andere beroepsgroep zo zou protesteren kwam heel Nederland in opstand. Voordat je mij aanvalt zal uitleggen waarom:
  25 jaar geleden kochten wij een woonboerderij in een agrarisch gebied. 3 Boeren in dezelfde straat.
  1 Kleine, biologische boer met een gemend bedrijf en 2 veeboeren. De veeboeren kregen steeds meer koeien. De ene ging, melkvee en jongvee, tot 300 stuks, de andere tot 350.
  De kleine boer had en heeft tusssen de 60 en 75, hoeft praktisch geen voer bij te kopen bij en wij haalden er groente, aardappelen en vaak rauwe melk.
  Ze zijn er nog alle drie en 2 van de 3 boeren klagen.
  Jij mag raden wie dat zijn!

  • Ja, helemaal mee eens.

   Ooit is er een melkquotum geweest.
   En als je dat als regering opheft en megastallen propageer, wat miljoenen investeringen vroeg, wordt je als boer nu door diezelfde regering je nek omgedraaid, vanwege een plotseling opdoemend stikstofprobleem.
   (Hoor jij trouwens nog iets over ‘zure regen’???)

   Dus is nu de kwestie “wie betaald de veerman”?
   En hoe komen we aan ons voedsel?
   We gaan richting 18 miljoen mensen in het kleine Nederland en de regering roept nog steeds, “kom maar binnen met je knecht”?

   Als je nu de boeren afschiet, sterven wij de hongerdood.

   En ja, ik ben voor biologisch boeren voor een ‘leefbare’ prijs.
   Maar dit is niet meer haalbaar in deze tijd.

   Het was 1966 en ik moest het jaarloon opgeven van mijn vader op school. Hij zei, “zeg maar 10.000 gulden”.
   De schoolmeneer zei tegen mij, “daar kun je niet van leven”, wat ik doorbriefde aan mijn vader. Die zei, “wat denkt die vent nu wel, als ik 0,40 cent krijg voor een kilo tarwe”?
   In 1985 was ik boer.
   En kreeg (verdomme) 0.36 cent voor 1 kilo tarwe.
   Door betere teeltechnieken had ik een wat hogere opbrengst dan mijn vader en kon ik het bedrijf net aan draaiende houden. Het laatste jaar dat ik samen met 2 broers boerden, hadden we de man 400 gulden winst. Toen gestopt en het land verkocht.

   Beste Janne, geloof mij?
   Boeren zijn rechtsom of linksom al jarenlang de lul!

   En echt, ik wilde dat ik nog een tractor had!!!!

 2. De boeren zijn een beetje de kop van Jut aan het worden. Ze zullen het vast niet allemaal helemaal goed doen maar de meeste doen toch hun stinkende best steeds weer te investeren in de noodzakelijke vernieuwingen.

  • We doen er allemaal aan mee, zodra je iets verbrand en zelfs als je door je stinkende best te doen een windje laat floepen.

   Maar nu is het probleem stikstof, terwijl het jaren geleden zure regen was, waar we niets meer over horen.
   Blijft een gekkenhuis zo, Rietzie!

 3. Mijn vader was boer in de jaren 60 en werd uitgekocht omdat de stad utrecht uit zijn voegen barste en nee daar is hij niet rijk van geworden. Met gepacht land en wonende in de binnenstad van Utrecht probeerde hij er nog wat van te maken met een paar koeien, maar toen werd het land dat hij pachte opgekocht omdat er een snelweg aangelegd moest worden en dat betekende op zijn leeftijd het einde van het boeren bestaan, zeker omdat in die tijd de nadruk op werd gelegd op het feit dat je als boer moest uitbreiden wilde je een bestaan opbouwen als boer en juist dat groter worden is het wat veel van de boeren van nu de das omdoet. En voor iedereen die zegt dat boeren rijk zijn, ja op papier wel, maar mijn dochter werkt bij zo’n kleine boer en die heeft elke dag zorgen over het feit of hij het dit jaar weer allemaal kan rondbreien. Want zoals burgers een hypotheek op hun huis hebben, hebben veel boeren moeten lenen bij de bank om aan alle regels te voldoen en te kunnen investeren in duurzaamheid.

 4. Ja ze hebben gelijk ook hoor. Eerst moeten ze vergroten op allerlei gebied en dan opeens moeten ze stoppen. Er kan best denk ik dingen veranderen hoor, daar ben ik van overtuigd maar dat zie ik ook wel gebeuren hoor hier in de polders wel tenminste.

 5. De reden waarom, die stikstof? Ik heb er geen verstand van dus ga er ook niet over oordelen.
  Wat mij raakt is de agressie!
  Er wordt alleen maar gekeken naar wat er niet mag, maar niet naar wat nog wel kan, ja op een heel andere manier, maar dat moest ik ook toen ik zo graag wilde werken, maar geen werkgever mij aannam. Toen werd mijn bestaansrecht ook ondermijnd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s