Ministerie van verkeer en waterstaat

Beste Mark Habers, jij bent de 7e minister van verkeer en waterstaat die ik aanschrijf over een afschaffing van een domme idiote verkeersregel. Al jou voorgangers deden er niets mee, dus heb ik er bij voorbaat weinig vertrouwen in dat jij dit grote probleem eens aanpakt. Maar goed, niet geschoten is altijd mis!

Mijn vraag is, haal de regel links lopen uit de wettelijke verkeersregels? Dit scheelt enorm veel verkeersslachtoffers nu en in de toekomst. Bovendien veel ergenissen bij fietsers. Tenslotte zijn wij Nederlanders en geen idiote Engelsen, die alles anders doen dan de rest van de wereldbevolking. Die verkeersregel stamt uit de tijd dat de auto’s nog met kaarsen in de koplampen rondreden.

Omdat iedereen links loopt op de fietspaden, bots je als fietser altijd tegen een wandelaar aan. Om de eenvoudige reden dat de wandelaar op jouw weghelft je tegemoet loopt. Daarom wordt de fietser gedwongen om de wandelaar heen te rijden en komt daardoor op de andere weghelft. Vanwege de enorme drukte op de fietspaden, plus de snelheid van de e-bikes is het vaak onmogelijk om op de andere weghelft te komen, zodat de fietser in de remmen moet om de wandelaar niet frontaal aan te rijden. Als de wandelaar nu aan de rechterkant loopt kun je afremmen en met het tempo van de wandelaar doorfietsen, totdat je kunt inhalen.

Situatie vandaag in de scherpe bocht Huygendijk in Alkmaar.

Ik kom vanaf rechts langzaam aanrijden op de scherpe bocht. Vanaf de andere zijde, waar de letters Huygendijk staan, komt een hardloopster aan de voor haar linkerkant van het fietspad aanrennen.

Door het struikgewas zie ik haar pas op het allerlaatste moment. Zij leek erg veel op de 1e minister die ik ooit aanschreef, Hanja Maij-Weggen. Van schrik wil ik uitwijken maar er reden daar ook 2 fietsers mij tegemoet. Zodoende kwam ik remmend tot stilstand met mijn voorwiel tussen haar benen. “Heej Hanja, jij hier?”, riep ik haar jolig toe. De vrouw begon mij geschrokken uit te kafferen maar terwijl ik mijn fiets iets achteruit reed zei ik, “jij loopt aan de verkeerde kant van de weg”! Over haar pijnlijke benen wrijven zei ze, “ik zag u niet aankomen”. “Ik u ook niet, maar aan de rechterkant van het fietspad is het voor u veel veiliger om te lopen”. We namen hartelijk afscheid van elkaar en ik beloofde haar om nogmaals de minister van verkeer en waterstaat aan te schrijven.

Advertentie

12 gedachten over “Ministerie van verkeer en waterstaat

 1. Ik zie ze aan beide kanten vaak lopen, het is gewoon wat geven en nemen toch in het verkeer. Ik vind het soms ook best schrikken hoor hoe hard die speed bikes gaan.

 2. Ik wandel altijd links en vind het vooral heel erg fijn dat ik tegemoetkomend verkeer aan zie komen.
  Als je steeds, onverwacht want ik heb natuurlijk geen ogen in mijn achterhoofd, ingehaald wordt omdat je rechts loopt is dat ook niet heel fijn.
  En inderdaad: geven en nemen.

 3. Links lopen is gewoon beter, wanneer ik een fietser aan zie komen duik ik zoveel mogelijk de grasrand is. Op een plaats waar er door struikgewas te weinig zicht is zou ik aan de rechterkant al platgereden zijn zonder je gezien te hebben . Maar nog beter zou zijn dat voetgangers niet op de fietspaden hóeven te lopen omdat ze een eigen voetpad hebben, zoals het hoort. Maar voetgangers hebben op veel plaatsen gewoon geen recht op een eigen ruimte.

  • Dat is inderdaad jammer, maar hier in mijn omgeving lopen mensen ook op het fietspad zelfs als daarnaast wel een voetpad is en het is al zo druk op het fietspad. Hondenuitlaters, hardlopers en gewone voetgangers, e bikes, e scooters en als gewone ouderwetse fietser moet ik daar mijn weg invinden. En als je je bel gebruikt word je vaak boos aangekeken.

   • In de tijd dat ik achter een rolstoel liep liep ik vaak noodgedwongen op het fietspad omdat voetpaden vaak nauwelijks te doen zijn met een rolstoel.

    • Maar daar heb ik geen problemen mee, het gaat er mij meer om die mensen die zonder problemen gebruik kunnen maken van een voetpad en dan toch voor het fietspad kiezen en bovendien dan ook vaak nog geirriteerd zijn als je je fietsbel gebruikt.

 4. Als automobilist kom ik dit ook vaak tegen (buiten de fietspaden en snelwegen). We moeten de weg toch met elkaar delen. Het is niet mogelijk om elk probleem voor te zijn. Een automobilist moet een kruising of gevaarlijke bocht voorzichtig naderen. Ik denk dat ook voor fietsers en stromers geldt. Overigens is de wet momenteel zo dat je als wandelaar zelf moet inschatten of je tegenin of met het verkeer mee loopt. Wat de situatie wel nog onoverzichtelijker maakt.

 5. Links lopen is veiliger voor de voetganger. Je ziet de andere weggebruiker aankomen. Als je rechts gaat lopen schrik je vaak van de ‘wegpiraten’ die je zonder waarschuwing voorbij zoeven.

 6. Ogen voor en achter hebben is zo langzamerhand noodzaak. Het wordt druk op de fietspaden, ook met grotere voertuigen zoals bakfietsen vol met koters en aanhangwagentjes voor onze geliefde huisdieren. Ik vraag me af of een nieuwe regel voor voetgangers/renners iets oplost. Mij lijkt een apart voetpad de oplossing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s