Vouwen

Na een zeer emotionele dag en nacht vanwege het vorige blog, ga ik door met bloggen omdat ik weet dat zij dat wil.

Omdat ik niet op de kleuterschool heb gezeten, heb ik nooit een opleiding gehad in vouwen. Hoewel ik tegenwoordig hier in huis het vele wasgoed op moet vouwen. Dat lijkt een eenvoudig klusje maar dat is het niet voor mij. Bovendien zit de wereldkampioen netjes opvouwen tegenover mij.

Laten we beginnen met het simpelste, namelijk handdoeken opvouwen. Ik vouw ‘op mijn manier keurig’ een aantal handdoeken. Daarmee loop ik naar de badkamerkast en dan passen ze er niet in? Neem ik de stapel weer mee terug en neem slim een al anders gevouwen handdoek mee en ga kijken hoe die is opgevouwen, wat ik dan nadoe en dan past de boel opeens wel in de kast. Dan pak ik een theedoek, vouw een deel om, het andere deel eroverheen en vouw dan de boel in drie delen keurig netjes op. Dolgelukkig over het resultaat maak ik een vreugdedansje rondom de tafel. Kijk ik in de keukenkast, is de rest in vieren gevouwen maar ik leg de mijne er gewoon bovenop.

Daarnaast hebben wij vele kleuren handdoeken al na gelang de kleurenperioden waar Treeske zich eertijds in bevond. Zodoende hebben we ook gastendoekjes in vele kleuren, die ik meestal in vieren vouw. FOUT!!! De zwarte moeten op een rolletje gevouwen worden. De blauwe in een smalle strook. De okergele in vieren, zo ook de roze, de lichtgele en de witte. En ik ben er nu ook achtergekomen welke kleur in welke kast of plek moet liggen, pfffff. Voel me echt een kanjer! O ja, we hebben natuurlijk ook nog dweildoekjes voor bij de wasbakken, maar om die op te vouwen lukt mij wel.

Dan het ondergoed en verdere kleding opvouwen. Het ondergoed van mij is zo gepiept, want ik vouw er elke dag wel een open als ik een schone pak. Maar bij de kleding van Treeske is het toch anders! Een beugel bh, is geen enkel probleem, ff die cups in elkaar duwen daarna de touwtjes erin en klaar. Maar zij heeft ook een paar van die slappe bh’s (weet de originele naam er niet voor) en daar wordt ik toch wel wat nerveus van. Want stel dat ik die verkeerd vouw en zij er geen eind aan weet en dat dan die cups op haar rug eindigen? T-shirts vind ik ook een ramp met die korte mouwen, er steekt na het vouwen altijd wel zo’n mouw uit. Met spijkerbroeken heb ik dan weer geen moeite, want die draagt Treeske toch niet. Wel draagt zij pantykousjes in 4 verschillende lengtematen en daar word ik kriegel van.

Dan de witte was. Heel slim weet ik dat in een dag klaar te spelen. Trek het beddengoed af, stop het in de wasmachine, vervolgens in de droger en daarna maak er meteen weer het bed mee op. FOUT!!! “De kussenslopen zijn niet gestreken”, riep Treeske verbaasd uit! En met een iets blozend hoofd mompelde ik, “dat zie je toch ’s nachts niet in het donker”?

Advertentie

18 gedachten over “Vouwen

 1. Bij Pannenkoek we orden kussenslopen ook niet gestreken. Andere dingen trouwens ook niet – als die netjes opgeplooid zijn merk je daar niks van, en in dat opplooien ben je jezelf aan het specialiseren!

 2. Blousjes en overhemden strijk ik maar kussenslopen nooit!
  Edoch…..je vrouw is, zoals het hoort, de baas in huis dus het lijkt me dat je
  de kussenslopen gewoon strijkt.

   • Mannen……! Als ik een paar dagen elders vertoef brengt deze en gene hem een warme maaltijd of nodigt hem uit om te komen eten.
    Hij kan zelf heel goed koken!

 3. Ik strijk zelden,als je alles netjes opvouwd en onderop legt strijkt het zichzelf.Kijk eens op YouTube staan handige tips op sommige doe ik ook,vooral de ruimte besparende ivm de boot bv of voor in een koffer.

 4. Ik strijk zakdoeken, theedoeken, de omslag van een laken (doe niet aan dekbedhoezen) en de slopen. De rest kan wel zonder. Hoogstens het knoopsgatenrandje van een katoenen bloes, als die erg in de frommel zit. Opvouwen heb ik ooit geleerd van oma… toen ik 13 of 14 was… heeft me in mijn leven veel gehannes bespaard.

 5. Ik kan heel netjes de was opvouwen. Het lijkt alsof het gestreken is. Ik strijk steeds minder. Maar juist wel de kussenslopen. Ik gebruik ze als sier. ‘ s Nachts liggen er andere kussens op mijn bed. Lief wordt er tureluurs van. Er liggen twaalf kussens op bed.

  Liefs Joanne

  • Daar sprak ik Treeske ooit op aan toen we nog in Zeist woonden. “Wat moet je nou toch met al die kussens op dat bed?”
   “Het eerste wat je ’s avonds doe is al die dingen van het bed afgooien”.

   Nou, toen kreeg ik even te maken met een stukje Amsterdamse humor van Treeske.
   Kom ik ’s avonds in de slaapkamer liggen alle kussens die ze kon vinden in huis op het bed.
   Ze zei niets maar die ogen van haar glinsterde van plezier!

 6. Ik strijk alles dat wel en vouw ook dingen wel netjes op maar als de deur dicht zit zie ik niet of er een scheef ligt en dat maakt me dan ook niet uit. En heb maar een kleur handdoeken dat is handig haha…. Ik zou er gek van worden van al die verschillende opvouwmethodes haha……

 7. Reactie op Joanne
  Haha, ik had er ook veel, maar toch teruggebracht naar 5 of 6. Waaronder onze 2 hoofdkussens. Daar zitten altijd gestreken witte slopen om terwijl je dat bij een opgemaakt bed amper ziet. Die zet ik rechtop tegen het hoofdbord. Dan 2 gewone hoofdkussens met de (ook gestreken) slopen die bij het dekbedovertrek passen. Dan nog 1 en soms 2 sierkussens.
  Jan doet super zijn best en meer dan prima! En hij doet het nog graag ook!
  Jij hebt ook zo’n man hè, dat was de laatste keer ook heel duidelijk toen je met je been zat.
  Heerlijk hoor! Kan niet beter wensen! Zo blij mee!

 8. Ik heb met verbazing en een grijns dit huishoudblog gelezen. Wat is het bij mij dan een sober geheel. Elk een kussen om op te slapen en voor mij een klein stopkussentje voor als de nek weer eens opspeelt. Beddengoed strijken, geen denken aan. Handdoeken vouw ik op 1 manier anders passen ze niet in de kast. Ik strijk de overhemden van meneer F. kan hij ook heel goed zelf en spullen van mezelf waar dat niet anders kan. En de tafellakens komen hier ook niet ongestreken op tafel. Goed teken dat Trees je corrigeert en hier reageert.

 9. Ik zou je óók streng toespreken als mijn kussensloop én dekbedhoes niet gestreken is. Gelukje voor jou dat ik aan één kussen genoeg heb. Inderdaad is het handig om de spullen zó te vouwen dat het goed in de kast past. Je krijgt binnenkort vast je huishoudschooldiploma met allemaal voldoendes. 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s