Mollen

Dan denk je dat je alles gehad hebt, maar er kan nog meer bij!

Treeske had gisteren een afspraak met de diabetesverpleegkundige, die praktijkondersteuner is bij onze huisarts. Nou wij gingen blij naar binnen maar dat was vlug over toen zij het over de mollen begon te praten. Volgens de laatste bloedsuiker metingen zat Treeske sky high qua millimollen en dat is niet goed. Met haar medicijnen voor de bloedsuiker zit zij op maximaal, dus is nu de enige optie insuline spuiten.

Nu is insuline een lichaamseigen stof en die pillen niet, daarbij heb ik vernomen dat als je gewend ben aan het insuline spuiten, dat je jezelf beter voelt dan met die pillen. Nou, daar hopen we dan maar op.

Vandaag komt de diabetesverpleegkundige langs voor een spoedcursus insuline spuiten en bloedsuiker testen. Gisteren kregen we al naalden en insuline van de apotheek en vandaag komt daar het testmateriaal binnen, wat ik zo direct ga ophalen.

Ik stelde Treeske gerust over het feit dat zij zelf moet gaan spuiten en als dat niet lukt ga ik het voor haar doen. Ik ben namelijk ooit een goede darter geweest, dus ik kan mikken als de beste. Al met Jan Al hebben we weer iets waar we naar uit kunnen kijken!🙄 Ik zie mijn geest alweer dwalen als ik denk aan de hypers en hypo’s die bij dat proces horen. Weer een zorg er extra bij. Hup Jan Mantelzorg!

Advertentie

25 gedachten over “Mollen

 1. Hè Jan, wat weer een domper.
  Ik heb er geen verstand van, maar gooien met spuiten lijkt me geen goed idee. Ik hoop dat Trees de knop om kan zetten, zelf leert spuiten en er van opknapt. Sterkte allebei! ❤️

 2. He gatver, weer een hindernis. Jullie krijgen het wel behoorlijk voor de kiezen.
  Hopelijk knapt Trees daar ook van op, als de bloedsuikers beter onder controle zijn te krijgen.

  • Ik weet het niet.
   Heel veel lichamelijke klachten bij haar komen zomaar op en verdwijnen ook weer.

   In de maand januari heeft zij dagelijks bloedsuikerspiegel getest en daarbij zat zij rond de 10 m/mol
   Daarbij at zij hetzelfde als nu en schrik niet, we meten nu rond de 25 m/mol

   Is dit nu ook weer zo’n klacht die komt en gaat?

   Ik weet het niet!

 3. Als ik me goed herinner zijn tegenwoordig er ook pompjes die het kunnen regelen. Maar misschien heb ik alleen maar de klok horen luiden en weet ik niet precies waar de klepel hangt. Wel vreselijk balen dat dis nu ineens weer opduikt. , stekte maar weer met deze nieuwe hindernis.

  • Pompen of verzuipen? 🤭

   Het insuline prikken gaat pijnloos zoals gisteravond.
   Ze prikt 1x per dag met langwerkende insuline.
   MAAR!
   Daarbij moet zij ook nog wel de pillen slikken die zij voorheen ook slikte, dus dat snap ik dan weer niet zo. De ene pil zorgt voor een goede opname verwerking. En de tweede zorgt ervoor dat de (Jan) alvleesklier gestimuleerd wordt om toch nog insuline te produceren.

   Jan Alvleesklier
   Whats in a name?

   Lees ook reactie bij Ferrara?

  • Dan moet je wel ‘geoefend’ diabeet voor zijn en goed kunnen rekenen in koolhydraten want de meeste pompen doen enkel insuline en nog geen glucagon.Zelfs de schipper wil er geen en al 48 jaar diabeet type 1.Of je een pomp mag bij type 2 weet ik niet,denk met maar 1x per dag spuiten niet .

    • Die is er al wel maar nog enkel in de onderzoekfase en niet voor iedereen beschikbaar.Als je patiënt ben in een onderzoektraject ben je nu spekkoper.Gaat trouwens heb ik begrepen enkel voor type 1 gelden of als je insuline afhankelijk bent bij ook type 2.Maar voor 1x per dag lijkt het mij nogal gedoe.

 4. Het is even wennen maar ik weet zeker dat de insuline gaat helpen.En ja 25 is veel te hoog daar gaan je hersens ook van huppelen,net als bij te laag trouwens.Mocht Trees een hypo (laag)krijgen een tip,ik geef de schipper dan cola met suiker er in door het koolzuur werkt dat razend snel.Scheeld een glucagon injectie of 112.Feitelijk heeft ze nu met 25 mol een hyper.De jeuk herkenbaar bij hoog suikergehalte, heeft de schipper ook als bloedsuikers uit de pas lopen.Die pillen halen ze er vaak pas na verloop van tijd af,ze kijken hoe de insuline het gaat doen.Hopelijk gaan de rest van alle lichamelijke ongemakken er ook door verbeteren,misschien wel helemaal weg.Sterkte samen maar weer.

  • Ik heb een zus die diabetes 1 kreeg op haar 18e en ik heb een dochter die op haar 12e diabetes 1 kreeg.
   Dus ik ben bekend met de hypo’s en hypers.
   Maar deze plotselinge hyper heb ik niet herkend.
   Enkel afgelopen zondag toen Treeske klaagde over veel dorst. En nu is mogelijk ook de jeuk te verklaren, want dat wist ik niet.
   Maar toen we 28 prikte, had zij geen jeuk en vanmorgen ook niet bij 19.
   Dus zeg het maar? 🙄

   • Blijft een rare ziekte en soms zo onvoorspelbaar en ieder reageert anders.Gelukkig dat jij er bekend mee bent en de risico’s kent.De schipper had ook erge jeuk,maar nu met de ‘nieuwe’nier vrijwel nooit meer.nu jij weer?

 5. Lieve mensen, wat een complexiteit, dat is toch niet bij te benen. Ik hoop zo dat jullie de hoofden koel weten te houden, alhoewel ik me goed kan voorstellen dat de wanhoop ook wel eens toeslaat. Misschien moet je dat dan ook maar ‘even’ toelaten.

 6. Ik kijk er niet eens zo van op. Als je beseft dat in het hersenvocht te veel witte bloedlichaampjes zitten. Immers, insuline afgifte wordt ook door diezelfde hersenen geregeld, door het auto-immuunsysteem.
  Goede kans dus dat het spuiten van insuline een tijdelijk iets kan zijn. Maar voor nu goed.

 7. Ik heb er geen snars verstand van. Het enige dat ik hier wil zeggen dat ik hoop dat ze iets vinden en er iets tegen hebben. En dat ze zich op korte termijn weer een stuk beter voelt zodat ze weer voluit Trees kan zijn. Dat gun ik haar, en dat gun ik jou. Van harte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s